SAFESPACE - Et samtalespil om relationer, grænser, seksualitet og køn
SAFESPACE defineres som sted eller miljø som man skaber eller opsøger for trygt at kunne mødes og dele erfaringer med ligesindede uden at blive udsat for diskrimination, fordomme, forhånelse, mobning el.lign. (Den Danske Ordbog)
SAFESPACE er et samtalespil, som giver deltagerne mulighed for at dele tanker, følelser og viden omkring emnerne køn, identitet, seksualitet, grænser og relationer.
Emner som prævention, seksuelt overførte sygdomme, graviditet o.lign. indgår ikke i spillet.
Spillet består af kort med spørgsmål i 3 forskellige kategorier:
DIALOG
SANDT ELLER FALSK
BEGREBER
Eksempler på Dialogspørgsmål:
- Hvem har ansvaret for et venskab?
- Hvorfor kan det være svært at afvise nogen?
- Hvordan kan ens køn og seksualitet udvikle sig?
Eksempler Sandt eller Falsk spørgsmål:
- Én ud af fem voksne har tegn på ensomhed.
- Ens seksualitet er fastlagt og bestemt allerede ved fødslen.
- Flere mænd end kvinder synes det er moralsk i orden at være sin kæreste utro.
Eksempler Begrebsspørgsmål:
- Hvordan forstår du begrebet ”digital mobning”?
- Hvordan forstår du begrebet ”samtykke”?
- Hvordan forstår du begrebet ”krænkende adfærd”?
Bag spillet:
Formålet med SAFESPACE er at skabe et trygt forum, hvori deltagerne kan dele tanker, viden og følelser omkring disse vigtige emner.
Sind Daghøjskole er en rummelig skole med plads til alle - og vi har erfaring med kursister, der har oplevet perioder med tristhed, psykisk sårbarhed eller psykisk sygdom samt kursister, som har følt sig alene og isoleret, og måske har haft svært ved finde en mening med livet.
Vi ønskede os et materiale, som især kan anvendes sammen med vores STU-elever, men vi har opdaget, at også andre af vores unge kursister kan have stor glæde af at være med.
Emner som prævention, seksuelt overførte sygdomme, graviditet o.lign. indgår ikke i spillet.
SAFESPACE SPILLET er udviklet af Sind Daghøjskole, Aalborg 2025, med støtte fra Dansk Folkeoplysnings Samråd og fra Kulturministeriets Udviklingspulje til Lokal Folkeoplysning.
Vi har prøvet SAFESPACE i vores STU med 3 forskellige grupper, både med nogle unge uden erfaring med forhold, og med nogle lidt ældre med erfaringer fra parforhold og sex.
Ens for grupperne var at spillet gav mulighed for gode samtaler, hvor vigtige emner kom op, og hvor de unge reflekterede over egne og andres tanker. Vi oplevede, at spillet gav mening for de unge, og at de godt kunne lide formen med samtale om begreber, forståelse mm.
Vi havde en spilstyrer/gamemaster med til spillene og oplevede god effekt af dette. Spilstyreren, som var en underviser, kunne give forklaringer på ord, give eksempler til spørgsmålene og hjælpe samtalen på vej, så alle blev hørt og respekteret. Det vil vi helt klart anbefale til andre der prøver spillet.